Kaikki kauniit laulut loppuvat,

aan alle mooie liedjes komt een eind, 

vrijdag 14/10

Moi Moi Picardhazen, 

Tänään bezocht ik met de juffen alweer een nieuwe koulu. De “Katajanokka Primary School” lag maar op een steenworp van het appartement. Ook hier werden we vriendelijk onthaald. Het was deze keer een kleinere school in een oude, gerenoveerde tehdas. Het leek qua sfeer en gezelligheid wat op onze Picardschool.

Hoe is het daar eigenlijk op onze school? Is alles hyvä? Ik ken dus ondertussen al enkele woordjes Fins. Dat komt ervan als je niet yksi of kaksi, maar wel kolme Finse scholen bezoekt. Samen met de juffen, heb ik heel wat gelijkenissen gezien op deze scholen. Samengevat is het Finse onderwijs wat meer ruimdenkend en met meer ruimte voor creativiteit en eigen inbreng.

Wist je trouwens dat het Fins een hele moeilijke taal is? Toch lijken er enkele woorden fel op het Nederlands. Kunnen jullie de volgende woorden ook begrijpen? Tomaatti, joo, hei, Finlandia olifantti poliisi, ei, taski, kiitos, koulu. Enkele van deze woordjes leerde ik vandaag pas tijdens de Finse les in de first grade, dat is eigenlijk bij ons al het tweede leerjaar. Daarna gaven de juffen een presentatie over Belgia en onze school in de sixth grade. De lapset waren heel enthousiast, zeker wanneer ze een chocotoff kregen. Ze vonden mij ook enorm schattig en namen zelfs selfies, ik voelde me net een ster. 


Morgenavond vlieg ik met de juffen terug naar Belgia. Hopelijk zal alles vlotjes verlopen. Maanantai zien we elkaar weer. 


Tot snel, liefs H.